Eindelijk is het zover! Op 10 november 2004 kregen wij het geweldige bericht dat wij de ouders mogen zijn van onze prachtige dochter Jinte. Wij zijn ontzettend gelukkig met haar komst. In de afgelopen periode hebben wij ervaren hoeveel mensen met ons meeleven, en dat heeft ons goed gedaan. De oprechte warmte en belangstelling heeft ons het gevoel gegeven dat Jinte ook meer dan welkom is bij de mensen om ons heen, en daar zijn wij heel blij mee.

Natuurlijk is Jinte een kind als ieder ander. Toch brengt de geadopteerde achtergrond van Jinte omstandigheden met zich mee, waar wij als kersverse ouders rekening mee moeten houden, wil zij kunnen opgroeien tot een gelukkig en evenwichtig mens. Daarom willen wij hier wat vertellen over het zogenaamde hechtingsproces. Wij hopen dat jullie hierdoor begrip voor onze nieuwe situatie zullen krijgen, en dat wij hiermee wat duidelijkheid kunnen geven om straks lastige of pijnlijke situaties te voorkomen!

Normaal gesproken verloopt bij een pasgeboren baby de hechting als volgt. Er is sprake van oogcontact, lichamelijk contact en zintuiglijke prikkeling, waardoor het kindje na een paar maanden herkenning en voorkeur voor de vaste verzorgers krijgt. Rond de 8 maanden zal het kindje eenkennig worden, waaruit blijkt dat zich een goede hechting aan het ontwikkelen is. Voorwaarden hiervoor zijn: vaste en voorspelbare verzorgers, vertrouwen in anderen en zichzelf en een basisveiligheid.

Voor Jinte gaat haar leven bij ons nu pas van start. In China heeft ze al een heel bewogen eerste jaar meegemaakt. Omdat Jinte nog geen stabiele en blijvende relatie met een vaste verzorger heeft gekend, is het hechtingsproces min of meer verstoord geraakt. Bovendien heeft Jinte totaal geen besef hebben wat haar allemaal overkomt, laat staan dat ze weet dat wij haar nieuwe ouders zijn geworden. Toch zal Jinte zeker aanvoelen dat haar wereld compleet verandert. Zij zal hierdoor flink in de war kunnen zijn.
Jinte zal nog moeten leren dat ze voortaan bij ons hoort, en dat wij haar papa en mama zijn.

Het zal duidelijk zijn dat bij Jinte in principe opnieuw begonnen moet worden met het opbouwen van de hechting. Hiervoor willen wij vanaf het moment dat zij in ons leven komt, rustig de tijd nemen, om zo een veilige en vaste basis voor een gezonde hechting tussen Jinte en ons als ouders te leggen, die van essentieel belang zal zijn voor haar ontwikkeling.

Wij willen ons houden aan de dringende adviezen van de specialisten die benadrukken om haar de eerste periode dicht bij ons te houden, en haar duidelijkheid te geven wie haar papa en mama zijn. Wij willen haar de veiligheid en het vertrouwen geven dat een kind bij haar ouders kan vinden. Wij hopen dat de mensen uit onze naaste omgeving ons zullen ondersteunen in het opbouwen van een veilige hechting voor onze dochter. Dit kunnen zij doen door in de eerste periode enige afstand te bewaren, zodat de rol van ons als ouders zo snel mogelijk duidelijk wordt en er een goede basis zal ontstaan vanuit waar Jinte de rest van de wereld kan gaan verkennen.